2013/10/17

Hur man förhindrar ärrbildning efter man klämt en finne

Jag tänkte bidra med ett litet tips på hur man förhindrar ärrbildning och hjälper huden att läka efter man har klämt en finne, för det gör vi... trots att vi inte får.... fy...

För det först så vill jag bara säga att man givetvis, i all mån det går, ska försöka att undvika att klämma finnar över huvud taget. Huden kan reagera på alla möjliga sätt, och det är inte säkert att den här tekniken funkar för alla.

Ok, steg ett, kläm finnen, men enbart om den är mogen! (Med andra ord så ska det gå rätt lätt att klämma skiten) Töm den så gott det går. Sedan så måste du se till att tvätta ordentligt! Jag brukar tvätta och använda ansiktsvatten. För att se till att det är så rent det bara går! Om du inte har tömt finnen ordentligt, inte tvättat den ordentligt eller klämt en mycket omogen finne kan det lätt bli inflammerat och då har du runt två veckors läktid att se fram emot. Givetvis ska du aldrig tvätta med annat än ansiktstvätt, så inga handtvålar, duschcremer eller vad man nu än kan tänka sig.

Steg två är att lassa på kräm! I inlägget Acne räddaren-i-nöden rekommenderar jag varmt Sudocrem. Detta står jag fast vid, och är vad jag använder i dessa fall. Men får man inte tag på någon Sudocrem, eller har något annat man föredrar så går det bra med vilken fet kräm som helst. Jag rekommenderar alltid krämer som är till för bebisrumpor. De brukar vara feta som tusan, men samtidigt milda och ofta utan parfymer. Sådant gillar känslig hy, och hy som precis blivit utsatt för trauma (alltså finnklämningen).


Steg tre är att sätta ett plåster över den nu kräminsmetade finnen. Ja, detta strider mot allt vi någonsin har fått höra om att "huden ska luftas" etc. Men sanningen är att om man håller såret (för det är vad det nu är) fuktigt så kommer det att unna läkningen och förhindra att en sårskorpa bildas. Se bara på hur vi hanterar stygn efter operationer etc, de smörjs alltid in och hålls övertäckta för att hjälpa läkningsprocessen. Sedan ska man sova med den nu omplåstrade finnen. När du sover får kroppen en chans att läka och reparera sig, detta innebär att kroppen kommer att jobba hårt för att läka finn-såret. Dagen efter kan du ta bort plåstret, tvätta såret och sedan se till att hålla finnen insmetad under dagen efter med. Ja det ser lite konstigt ut under dagen, men om man tar en lagom mängd kräm och smörjer in i huden med mycket jämna mellanrum så behöver man inte gå runt med en stor vit klick i pannan under en hel dag. Om det är en helg och du inte har planer, så lägg på ett plåster under dagen med. Det mår huden bara bra av. När dygnet har gått så kan man ta sig en titt på såret. Det borde nu se rätt ilsket ut, men inte vara öppet längre. Detta betyder att man under natt nummer två kan sova med lite lite lite kortisonsalva på det, under ett plåster igen, och med massa Sudocrem med. Ja, det är usch och fy att använda kortisonsalva i ansiktet, och speciellt på finnar (eftersom kortison är ett syntetiskt hormon kan det bli riktigt knasigt)! En varning är att om du överanvänder detta kan huden bli tunn, ironiskt nog ärrig och framför allt beroende av kortisonet! Så du ska bara ta en liten klutt, och enbart om såret är stängt. Dagen efter repeterar du Sudocrem proceduren. Natt tre kan du ta yttepyttelite kortisonkräm igen och massa Sudocrem - plåster på. Morgonen efter så ska du nu kunna se en skillnad. Såret är förmodligen fortfarande rött, men det är mjukt och det syns att det läker. Nu kan du fortsätta att smeta på Sudocrem till och från, sov gärna med det några nätter till. I enstaka fall kan du behöva ta på lite kortison igen, men undvik gärna detta!

Haha, vilken skitbra idé om man vill ha plåster under dagen med!

Hela denna procedur hjälper huden att läka snabbt, men framför allt - utan att man får ärr! Men gör inte detta för ofta, eftersom kortisonet verkligen är att undvika för den fina huden i ansiktet (detta är sant för alla - inte bara oss med känslig hy)! Använd aldrig kortisonkräm runt ögonen eller runt munnen. Det är framför allt huden runt ögonen som är tokkänslig eftersom den är så tunn att du kan göra mycket skada mycket snabbt om du fixar och trixar med den. Det går givetvis att göra denna procedur utan kortisonkräm med, vilket jag varmt kan rekommendera! Men om du har ett event inom en snar framtid, låt säga ett bröllop, och en endaste vansinnig finne mitt i pannan, så funkar den här taktiken riktigt bra (för mig i alla fall, så testa en gång innan!)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar