2014/01/21

Hur ska man sola solarium säkert?


Svaret är mycket enkelt: Gör det inte!!!

I DN stod det idag att fallen för malignt melanom (alltså hudcancer) har ökat med 200% för flickor i  unga åldrar. Boven tros vara solarium och pressande vid stranden. Strålsäkerhetsmyndigheten vill nu införa 18-års gräns på solarium. Precis som jag skrev i inlägget Skönhetsoperationer, så är jag chockad och nästan förbannad att sådant inte redan är fallet. Att sola solarium ökar risken för hudcancer med 75%, så varför skulle det någonsin vara okej att skicka iväg sin tonåring till något så farligt?!?

I Mitt liv som blekfis skrev jag om att finna lyckan i min bleka fina hud. Där berättar jag en historia om en kollega som nästintill stoltserade över hennes familjehistoria av hudcancer och hennes bisarra trots mot detta faktum. Denna kollega har nu slutat på jobbet, men hennes yngre syster har börjat. Återigen får jag höra liknande historier om solning. Vid ett tillfälle försökte hon tuta i mig att hennes doktor har föreslagit att hos skulle sola solarium innan en semester för att "förbereda huden för solen", hon lider nämligen av att lätt få solsting. Min haka trillade i golvet. För ja, logiken bakom detta påstående kanske faktiskt låter rätt så klokt, och speciellt om vi samtidigt befann oss i solariumens stormaktstid - 80-talet. Men sanningen är att vi vet bättre nu. Om någon person, läkare eller inte, försöker påstå att det skulle vara en bra idé, så ska ni lägga dövörat till. Att sola solarium kan visserligen resultera i en snygg jämn bränna, men riskerna är inte, under några omständigheter värda det! Det enda sättet man ska hantera solen är genom solskyddsfaktor, och det enda sättet man kan "förbereda huden" inför en solsemester är att ha på extremt stark sunblock de första dagarna i solen och gradvis trappa ner på styrkan, vistas i skuggan och låta huden vila. Inga jävla oljor och skit, utan ta hand om dig själv! 


Lite fakta om vad solskydd faktiskt är. Många tror att solskydd förhindrar huden från att kunna bli brun, dock är sådant inte fallet. Solskydd förhindrar en större mängd av de farliga UV strålarna som finns i solljuset att nå din hud. Det är dessa strålar som skapar mutationer som kan bli cancerceller. (Alla typer av UV ljus gör detta!) Dessa UV strålar är osynliga för människoögat och det är UVB som bränner huden. Låt säga att du har en solskyddsfaktor 30 och en solskyddsfaktor 15. Logiskt sett så är 30 dubbelt så stark som 15, alltså den skyddar dubbelt så bra, eller hur? Men faktiskt inte. SPF 15 filtrerar bort runt 93% av UVB strålarna, och SPF 30 filtrerar runt 97%. SPF 50 filtrerar faktiskt "bara" 98% av UVB strålar. Det kan verka vara minimala skillnader, men för personer med känslig hud, eller med tidigare hudcancer, är skillnaderna enorma. UVA är de strålarna som gör huden brun (dessa strålar är också farliga och cancerframkallande, men man vet ännu inte i vilken omfattning) Även med ett broad spectrum solskydd (UVA & UVB skydd) så kommer du alltid att kunna bli brun eftersom inget skyddar 100%. Och man måste ta det lugnt och låta huden vänja sig vid solen, så att huden börja producera melanin själv. Alltså det ämnet som naturligt skapas i huden och gör att vi kan bli bruna.

Jag kör stenhårt på SPF 30 på sommaren, och SPF 15 till vardags i ansiktet resten av året. Man ska också komma ihåg att applicera nytt solskydd runt var 2:a timma då effekterna försvinner gradvis.

Ja, det är tråkigt att applicera solskyddsfaktor,
så köp en i pump spray så går det lite snabbare i alla fall!

Och till alla er som skiter fullständigt i goda råd och cancerrisker, var medveten om att solning ökar hudens åldrande, så ni kommer att få rynkor tidigare än oss andra. Ett ytterligare plus i kanten är den sköna läderhuden när även kommer att få när ni blir äldre. Vilken look at se fram emot!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar